Selve termen Tasseografi eller Tasseologi stammer fra det arabiske ord (Tassa), som betyder kop og det græske suffiks –graf, som indikerer skrifter, sammen med ordet logi, som betyder (studiet af).

Termen Tasseomanci bliver sammensat af ordet (Tassa – kop) og Manci, som betyder divination eller spådom, hvilke er en del af clairvoyance og parapsykologisk viden og er defineret, som evnen til at modtage budskaber om livet og universet gennem intuitive fortolkninger af synkroniske begivenheder vist i form af symboler og tegninger i kaffegrumset.

Denne form for clairvoyance ses i verdens ældste civilisationer og indebærer en clairvoyance givet ved læsning af kaffegrumset i koppen. Den basale forudsætning for dette er, at når vi drikker en kop kaffe, så vil den efterladte kaffegrums frigøre de informationer, som er lagret i vores underbevidste og overbevidste sind. Det er også velkendt, at vores underbevidsthed samt overbevidsthed rummer alle informationer omkring vores forrige liv, samt omkring fremtiden i vores nuværende liv. Disse informationer dukker op i kaffegrumset i form af symboler. Kaffekoplæseren evner at fortolke disse symboler og viderebringe vigtige meddelelse til den spørgende person. Jeg ser kaffegrumset som en film, der udspiller sig foran mig og bringer mig de meddelelser, som kunden vil vide noget om.

I det gamle Ægypten blev få seer indviet og udvalgt til at se ud i fremtiden, ved at se i vand for at udpege de farer, som truede landets sikkerhed og beskrive de fremtidige kommende hændelser, som vil have en betydning for landet.

Kaffekoplæsningens oprindelse stammer fra den old kinesiske kunst, at læse i teblade, som har eksisteret i århundreder. Dette blev oprindeligt praktiseret af munkene, som under højtider drak te fra klokkeformede kopper. Tidligere, læste disse munke de mønstre, som blev formet på den indvendige side af klokkerne i templerne, så dermed blev læsning i lignende formede kopper kun en naturlig og logisk udvikling.  

Igennem handelsruterne lærte menneskerne i Mellemøsten denne clairvoyance kunst. Da kaffebønderne fandt vejen til Mellemøsten, blev denne kunst tilpasset og kaffegrumset erstattede tebladene. Denne form for clairvoyance er blevet udøvet i Mellemøsten i århundreder og er stadigvæk meget populær der. Faktisk så populær at denne kunst er lige så udbredt i Mellemøsten, som håndlæsning er i Indien og tarotkort læsning i Europa.

I år 1543, bragte en tyrkisk guvernør, som befandt sig i Yemen, nogle arabisk kaffebønner med sig tilbage til Istanbul og introducerede dermed den arabiske kaffe til det osmanniske kalifat, hvor folk blev meget glad for at drikke den og bruge den som clairvoyance rekvisit.  Derefter, blev kunsten introduceret til Indien gennem tyrkerne og grækerne.

Den første anelse af vestlig Tasseologi kan spores tilbage til det middelalderlig Europa blandt clairvoyanter, som på daværende tidspunkt brugte splatter af voks eller bly og andet smeltet substans. Dette udviklede sig til tebladelæsning i det syttende århundrede, en kort tid efter at de hollandske handelsmænd bragte teen ind i Europa gennem handelsruterne til Kina.

Skotland, Irland, Wales og England har haft et antal af udøvere og forfattere inden for dette emne. De engelske keramik værksteder har udformet mange kunstrige tekop sæt, specielt designede og dekorerede for at fungere, som et hjælpende redskab i spådomsviden.

Denne sociale ceremoni har været en del af hverdagslivet i Mellemøsten i århundrede og har nu fundet vejen til resten af verden i takt med globalisering.

Diverse mellemøstlige clairvoyante, som udøver denne form for divination (skikken eller fremgangsmåden, som består i, at søge viden omkring fremtiden, eller det ukendte gennem overnaturlige metoder), bruger som regel det resterende kaffegrums fra tyrkisk /arabisk/libanesisk eller græsk kaffe, efter at det er blevet vendt om i en kaffekop tallerken.

At spå handler om at forudsige, profetere eller varsle begivenheder – ofte for et individ og den etablerede videnskab betragter spådomskunst, som pseudovidenskab, selvom den har været og er populær. Der anvendes flere metoder til at spå fx brug af spillekort, tarotkort, kaffegrums, krystaller mv.

I tidligere tider fik nogle regenter hjælp af en spåmand eller spåkone til at træffe beslutninger for rigets udvikling ud fra varsler og tegn.

I Mellemøsten er der den dag i dag en del, som henvender sig til clairvoyanter, som bruger denne metode af kaffegrumslæsning til at opnå informationer om, hvad deres skæbne vil bringe dem, men også for at få belyst nogle dybtliggende psykologiske traumer fra fortiden, som kan forhindrer mennesker i at kunne åbne op og få det bedste ud af deres liv.

Kulturelt er kaffegrumslæsning en meget anerkendt viden inden for parapsykologi og clairvoyance i denne del af verden. En meget kendt dikter (Nazar al Qabani) har skrevet et langt kærligheds digt Qari'at Al Fingan (Kaffe spåkonen), der illustrerer og beskriver, hvordan  clairvoyanten, som læser i kaffegrums for en unge mand, kunne se og beskrive hans store kærlighed til en meget smuk og uopnåelige kvinde.

Senere blev dette digt Qari'at Al Fingan (Kaffe spåkonen) sunget af en af de mest kendte og populær sangrer i Mellemøsten , nemlig Abdel Halim Hafez og det blev den sidste sang, han præsenterede før hans død i 1977.

Tilbage til Clairvoyance ved Læsning i kaffegrums